Vorstelijk Voorst: Slimme Aanpak Leegstand Panden Werpt Vruchten Af

25 mrt , 4:31 Nieuws
image 11 66c475c3d7206

Vorstelijk Voorst: Slimme Aanpak Leegstand Panden Werpt Vruchten Af

In Voorst is er een duidelijke daling te zien in het aantal langdurig leegstaande woningen, volgens recente CBS-gegevens in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het aantal panden dat officieel als langdurig leeg wordt geregistreerd, is verminderd van 40 in 2022 naar ongeveer 35 in het afgelopen jaar.

Verschil met Vergelijkbare Gemeenten

Vergeleken met vijftien gemeenten die qua fysieke omgeving het meest op Voorst lijken, scoort Voorst significant lager op het gebied van leegstaande woningen. Dit is een positieve ontwikkeling die de leefbaarheid in de regio versterkt.

Spookbewoning en Preventie

Een zorgwekkend aspect van leegstand is spookbewoning, waarbij panden officieel leeg staan maar toch stroom verbruiken. In Voorst zijn vijftien gevallen van spookbewoning geconstateerd, een aantal dat lager ligt dan in vergelijkbare gemeenten. Dit fenomeen kan wijzen op illegaal gebruik van de panden en dient aandachtig te worden aangepakt om mogelijke criminaliteit te voorkomen.

Gemeentelijke Maatregelen

De gemeenten zijn al geruime tijd bezig met het zoeken naar effectieve maatregelen tegen leegstand, waaronder het invoeren van een 'leegstandsheffing'. Ondanks recente oproepen in de Tweede Kamer, blijft woonminister Keijzer terughoudend ten opzichte van deze heffing. De CBS-cijfers benadrukken echter de urgentie van preventieve acties om leegstand aan te pakken en mogelijke criminele activiteiten te ontmoedigen.

Met een totaal van ongeveer 50 langdurig leegstaande panden, waaronder 35 woningen en 10 bedrijfspanden, laat Voorst zien dat een gestructureerde aanpak van leegstand vruchten afwerpt. Door blijvende inspanningen en bewustzijn kunnen gemeenten zoals Voorst een positieve impact hebben op de veiligheid en leefbaarheid van de omgeving.