Hoe woningsplitsing in de gemeente Voorst nieuwe mogelijkheden en uitdagingen biedt

25 mrt , 6:02 Nieuws
image 4 66c472e1f0b0d

Woningtekort en de vraag naar woonruimte in Voorst

De gemeente Voorst staat voor een grote uitdaging: een significant woningtekort in combinatie met een nog grotere vraag naar woonruimte. Als reactie hierop wordt het concept van woningsplitsing steeds prominenter in het debat.

De huidige situatie in Voorst

Op dit moment zijn er twee manieren waarop woningsplitsing mogelijk is in Voorst. In het buitengebied kunnen meerdere huishoudens samen in één woning wonen, of via woningcorporatie IJsseldal Wonen kunnen vrienden een sociale huurwoning delen.

Beleid voor 'hard' splitsen in opkomst

Desalniettemin ontbreekt beleid voor 'hard' splitsen, met criteria op bouwkundig en kadastraal gebied. De gemeente erkent deze lacune en streeft ernaar dit aan te vullen om woningsplitsing toegankelijker en transparanter te maken voor alle inwoners.

Voorwaarden en regels voor woningsplitsing

Woningsplitsing kent strikte regels en voorwaarden in Voorst. Het is enkel toegestaan in bestaande bebouwing, inclusief bijgebouwen, waarbij per woning slechts één extra ruimte mag worden toegevoegd. Het voorkomen van verstening is hierbij een belangrijk aandachtspunt, waarbij de gemeente de voorkeur geeft aan betaalbare woningen bij eventuele uitbreidingen.

Flexibiliteit en mantelzorgwoningen

Bij (pre)mantelzorgwoningen toont de gemeente zich flexibeler. Met een zorgindicatie van de wijkverpleegkundige kan tijdelijk een mantelzorgwoning worden geplaatst zonder vergunning. Dit geldt ook voor premantelzorgwoningen, waar de afwezigheid van een zorgindicatie geen extra beperkingen met zich meebrengt.

Speciale overwegingen bij karakteristieke panden

Recreatie- en bedrijfswoningen zijn uitgesloten van mogelijkheden voor woningsplitsing in Voorst. Bij reeds eerder gesplitste gebouwen wordt maatwerk toegepast, aangezien splitsing slechts eenmalig mogelijk is. Daarnaast gelden speciale overwegingen voor monumenten en karakteristieke panden, met aandacht voor landschap, cultuurhistorie en de bescherming van unieke eigenschappen.

Toekomstperspectief en ruimte voor ontwikkeling

Het aanwijzen van panden als karakteristiek beoogt geen beperking van de gebruikswaarde, maar eerder gerichte bescherming om ruimte te scheppen voor ontwikkeling. Eigenaren krijgen inspraak in de classificatie van hun pand als karakteristiek.

De vernieuwde blik op woningsplitsing in de gemeente Voorst belooft nieuwe kansen en uitdagingen, en creëert een omgeving waarin woningzoekenden en pandeigenaren op een duurzame en flexibele manier tegemoet worden gekomen.