In Nederland wordt het huisartsentekort als één van de grootste uitdagingen in de gezondheidszorg gezien. Volgens recent onderzoek door een onafhankelijke instantie zijn bijna 200.000 mensen in het hele land op zoek naar een huisarts. Daarnaast zoeken meer dan 700.000 mensen een nieuwe huisarts vanwege ontevredenheid of verhuizing.
De situatie wordt nog zorgwekkender met de voorspelling dat het personeelstekort in de huisartsensector zal stijgen van 3 procent vorig jaar naar een alarmerende 16 procent tegen 2034. Dit tekort aan huisartsen heeft een directe invloed op de toegang tot zorg voor burgers.
Uit recentelijk gepubliceerde gegevens blijkt dat in Voorst de druk op de huisartsenzorg relatief meevalt in vergelijking met andere gemeenten. Voor elke 1154 inwoners van Voorst is er één huisarts beschikbaar, wat gunstiger is dan in vergelijkbare gemeenten met slechts één huisarts per 1294 inwoners.
Echter, ondanks het relatief ruime huisartsenaanbod, hebben veel huisartsenpraktijken in de regio, waaronder Voorst, een gedeeltelijke of complete patiëntenstop ingesteld. Deze maatregelen hebben een directe impact op de beschikbaarheid van zorg voor nieuwe patiënten.
De Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft vijftien gemeenten geïdentificeerd die het meest op Voorst lijken. Uit het onderzoek blijkt dat Voorst gunstiger gepositioneerd is wat betreft huisartsendekking in vergelijking met deze vergelijkbare gemeenten. De cijfers tonen aan dat er in Voorst meer huisartsen actief zijn per inwoner dan in de geselecteerde gemeenten.
Naast de huisartsendekking is de toegang tot huisartsenzorg een cruciale factor. Bij spoed moet een huisarts binnen een kwartier bereikbaar zijn. In Voorst zijn echter significante variaties in de wachttijden geconstateerd, met inwoners van postcodegebied 7397 die tot zeven minuten moeten wachten.
De bevindingen benadrukken de noodzaak om het huisartsentekort en de toegankelijkheid van zorg nauwlettend te volgen en passende maatregelen te nemen om de kwaliteit van zorg voor alle inwoners te waarborgen.