In Voorst kost het opladen van een elektrische auto bij een openbare laadpaal momenteel gemiddeld 46,0 cent per kilowattuur. Dit is 9 procent duurder dan in september, volgens cijfers van vergelijkingssite LaadpasTop10. Het verschil zit voornamelijk in het feit dat sinds 1 januari energiebelasting wordt betaald bij het opladen van een stekkerauto.
Elektrisch opladen op straat is sinds dit jaar in heel Nederland duurder geworden, met uitschieters tot wel 26 procent. Daarnaast betalen stekkerrijders sinds dit jaar motorrijtuigenbelasting en ontvangen ze geen aanschafsubsidie meer. Dit maakt elektrisch rijden per kilometer duurder dan rijden op benzine, aldus berekeningen van de ANWB.
Ondanks de stijgende kosten in het algemeen, dalen de gemiddelde tarieven in het zuiden van het land. In Brabant en Limburg lopen nog oude aanbestedingen waar de eigenaren van laadpalen de energiebelasting zelf opbrengen. In en om Rotterdam zijn de basistarieven dermate gedaald dat het wegvallen van belastingkorting wordt gecompenseerd.
Nico Spoelstra van prijsvergelijker Tap Electric merkt op dat in Voorst laadpalen met en zonder belastingkorting naast elkaar staan, wat prijsverschillen voor stekkerrijders creëert. Het tarief varieert momenteel tussen de 32,3 en 59,7 cent per kilowattuur. De Vereniging Elektrische Rijders constateert dat het gat tussen laden thuis en op straat groter wordt, waarbij één op de vijf eigenaren van een stekkerauto afhankelijk is van openbare laadpalen in Voorst.
Recente gegevens tonen dat Voorst nu 205 openbare en semiopenbare laadpunten heeft, wat een toename van 77 laadpalen betekent in vergelijking met een jaar geleden. De groei van laadinfrastructuur bij bouwmarkten, sportclubs en restaurants in Voorst is de grootste in minstens vijf jaar.