In 2023 bleek één op de zes ambulances in Voorst er langer dan een kwartier over te doen om met spoed op locatie te zijn, met een gemiddelde wachttijd van 12 minuten en 27 seconden voor patiënten die dringend medische hulp nodig hebben.
Volgens de landelijke norm moeten 95 procent van de ambulances bij A1-ritten binnen vijftien minuten arriveren, wat betekent dat één op de twintig er langer over mag doen. In 2023 waren er 754 spoedritten met bestemming Voorst, waarvan een aanzienlijk deel de wachttijdslimiet overschreed, in lijn met de nationale statistieken.
De gemiddelde wachttijd in Voorst is toegenomen vergeleken met 2019, waar het nu 12 minuten en 27 seconden bedraagt. In vergelijkbare gemeenten ligt dit gemiddelde lager, namelijk op 10 minuten en 56 seconden.
Er bestaan aanzienlijke verschillen binnen Voorst zelf. In postcodegebied 7391 duurt het gemiddeld 11 minuten en 38 seconden voordat een ambulance ter plaatse is, terwijl in postcodegebied 7397 de wachttijd oploopt tot gemiddeld 14 minuten en 54 seconden.
Zorgminister Agema en BBB-Kamerlid Rikkers hebben zich uitgesproken over de bezorgdheid rond de punctualiteit van ambulancezorg in Voorst. Terwijl de Branchevereniging AZN benadrukt dat de snelheid van ambulance-arriveren niet de enige factor is voor adequate spoedzorg, benadrukt voorzitter Han Noten het belang van begrip en vertrouwen in het systeem.
Naast de ambulancezorg kampt ook de politie in Voorst met uitdagingen in responstijden. Het percentage politie-aanwezigheid binnen het kwartier bij spoedeisen neemt af, met vergelijkbare gemeenten die beter presteren. Een politiewoordvoerder wijt deze problemen aan personeelstekort en een toename van spoedmeldingen.